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Ambulance Services 
Selected and Updated Questions & Answers 

 
Question: Can ground ambulance providers and suppliers transport beneficiaries with COVID-19 symptoms, or those 
who are confirmed to have COVID-19, to destination sites that are not a hospital, critical access hospital (CAH) or skilled 
nursing facility (SNF)?  
 

Answer: To provide ground ambulance providers and suppliers the flexibility to furnish medically necessary 
emergency and non-emergency ambulance transports for beneficiaries during the PHE for the COVID-19 
pandemic, we are temporarily expanding the list of allowable destinations for ground ambulance transports. 
During the COVID-19 PHE, a covered destination for a ground ambulance transport may include any destination 
that is equipped to treat the condition of the patient in a manner consistent with state and local Emergency 
Medical Services (EMS) protocols where the services will be furnished. These destinations may include, but are 
not limited to: any location that is an alternative site determined to be part of a hospital, CAH or SNF; 
community mental health centers; federally qualified health centers; rural health clinics; physician’s offices; 
urgent care facilities; ambulatory surgical centers; any location furnishing dialysis services outside of the ESRD 
facility when an ESRD facility is not available; and the beneficiary’s home. There must be a medically necessary 
ground ambulance transport of a patient in order for the ambulance service to be covered.  
New: 4/9/20 
Note – CMS’ response does not indicate that this expanded destination coverage only applies to COVID positive 
or suspected patients transported to an alternate destination.  Likely that it applied to any clinical impression. 

 
 
Question: Section 6002 of the Families First Coronavirus Response Act (FFCRA) removes cost-sharing under Medicare 
Part B (coinsurance and deductible amounts) for Medicare patients for certain COVID-19 testing-related services. CMS 
has issued billing guidance at: https://www.cms.gov/outreach-and-
educationoutreachffsprovpartprogproviderpartnership-email-archive/2020-04-07-mlnc-se  under the “Families First 
Coronavirus Response Act Waives Coinsurance and Deductibles for Additional COVID-19 Related Services” heading. Is 
this applicable to ambulance services?  
 

Answer: No. Section 6002 of the FFCRA does not apply to ambulance services. Section 6002 removes cost-
sharing only for specified COVID-19 testing-related services which include only medical visits in certain 
categories of evaluation and management HCPCS codes, when payment is made to certain types of practitioners 
and facilities, which do not include ambulance providers and suppliers.  
New: 6/16/20 
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Question: CMS requires selected ground ambulance organizations to collect cost, revenue, utilization, and other 
information through the Medicare Ground Ambulance Data Collection System. The collected information will be 
provided to MedPAC, which is required to submit a report to Congress on the adequacy of Medicare payment rates for 
ground ambulance services and geographic variations in the cost of furnishing such services. Will the data collection and 
reporting requirements for the Medicare Ground Ambulance Data Collection System be delayed due to COVID-19?  
 

Answer: Yes. CMS has issued a blanket waiver: https://www.cms.gov/files/document/summary-covid-19-
emergency-declarationwaivers.pdf due to the PHE for the COVID-19 pandemic. CMS is modifying the data 
collection period and data reporting period, as defined at 42 CFR §414.626(a), for ground ambulance 
organizations that were selected by CMS to collect data beginning between January 1, 2020, and December 31, 
2020 (Year 1). Under this modification, these ground ambulance organizations can select a new data collection 
period that begins between January 1, 2021, and December 31, 2021; collect the necessary data during their 
selected data collection period; and submit the data during the data reporting period that corresponds to their 
selected data collection period. CMS is modifying this data collection and reporting period to increase 
flexibilities for ground ambulance organizations that would otherwise be required to collect data in 2020–2021 
so that they can focus on their operations in support of patient care.  
 
As a result of this modification, ground ambulance organizations selected for year 1 data collection and 
reporting will collect and report data during the same period of time that will apply to ground ambulance 
organizations selected by CMS under §414.626(c) to collect data beginning between January 1, 2021, and 
December 31, 2021 (year 2) for purposes of complying with the data reporting requirements described at 
§414.626.  For additional information on the Medicare Ground Ambulance Data Collection System, please visit 
the Ambulances Services Center website at https://www.cms.gov/Center/Provider-Type/Ambulances-Services-
Center.   
New: 6/16/20 

 
 
Question: Will the 10 percent payment reduction still apply to ground ambulance organizations that are now required to 
collect and report data under the modified data collection and reporting period but do not sufficiently report the 
required data?  
 

Answer: Yes. The 10 percent payment reduction described at 42 CFR §414.610(c)(9) will still apply if a ground 
ambulance organization is selected to collect and report data under the modified data collection and reporting 
timeframe, but does not sufficiently submit the required data according to the modified timeframe and is not 
granted a hardship exemption. The payment reduction will be applied to payments made under the Medicare 
Part B Ambulance Fee Schedule for services furnished during the calendar year that begins following the date 
that CMS provides written notification that the ground ambulance organization did not submit the required 
data.  
New: 6/16/20  
 
 

Question: The modification states that the ground ambulance organizations that were selected by CMS to collect data 
beginning between January 1, 2020, and December 31, 2020 (year 1) can select a new continuous 12-month data 
collection period that begins between January 1, 2021, and December 31, 2021. Do the ground ambulance organizations 
that were selected in year 1 have an option to continue with their current data collection period that started in early 
2020 or choose to select a new data collection period starting in 2021?  
 

Answer: No. The ground ambulance organizations that were selected for year 1 do not have an option and must 
select a new data collection period that begins in 2021. CMS cannot permit this option because the data 
collected in 2020 during the PHE may not be reflective of typical costs and revenue associated with providing 
ground ambulance services.  
New: 6/16/20 
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Question: Does the guidance mean that there will be no data reporting in 2021 and that both the ground ambulance 
organizations that were selected for year 1 and the ground ambulance organizations that will be selected for year 2 will 
collect and report data during the same time periods?  
 

Answer: Yes. Under the modification, ground ambulance organizations that are selected for year 1 will not 
collect data in 2020. These ground ambulance organizations will select a new data collection period that begins 
in 2021 and must submit a completed Medicare Ground Ambulance Data Collection Instrument during the data 
reporting period that corresponds to their selected data collection period. As a result of the modification, year 1 
and year 2 selected ground ambulance organizations will collect and report data during the same time  
Updated: 6/16/2020  

 
 
Question: Does Medicare pay for a doctor or non-physician practitioner (NPP) to furnish care in a beneficiary’s home?  
 

Answer: Medicare pays for evaluation and management (E/M) and other services (e.g., injections, 
venipunctures.) furnished in a beneficiary’s home by a physician or NPP. Medicare pays for Medicare telehealth 
services, which include many services that are normally furnished in-person. Under the emergency declaration 
and waivers, these services may be provided to patients by physicians and certain non-physician practitioners 
regardless of the patient’s location. Additionally, Medicare makes payment for a number of non-face-to-face 
services that can be used to assess and manage a beneficiary’s conditions. These services include: care 
management, remote patient monitoring, and communication technology based services, e.g., remote 
evaluation of patient images/video and virtual check-ins. Importantly, Medicare will also pay physicians for care 
furnished in the patient’s home by auxiliary personnel as long as those services are furnished incident to a 
physician’s service and as long as the practitioner is providing appropriate supervision through audio/video 
communication when needed. In addition to personnel employed by the physician, this could potentially also 
include clinicians leased from other entities (e.g., a home health agency, home infusion provider, or ambulance 
provider). In these circumstances, payment for such services would be made to the billing practitioner who 
would then make the appropriate payment to the contracted entity (for example, the home infusion provider).  

Revised: 4/10/20 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


